Cursus CAY

Van spanning naar ontspanning naar bewegen

Inleiding

Je beoefent yoga al geruime tijd en merkt de fysieke effecten en ook het verbeteren van de balans in lichaam en geest. Critical Alignment Yoga (CAY) voegt daar een belangrijk aspect aan toe: in de balans waar spiergroepen enerzijds ontspannen en andere spiergroepen juist actief zijn, de mind stil wordt, ontstaat een totaal bewustzijn en start het onderzoek naar jouw mogelijkheden. Het lichaam daagt jou uit nieuwsgierig te worden!

In deze 7-daagse cursus gaan we op zoek naar de samenwerking van ontspannen, bewegen en coördinatie. Je leert een nieuw patroon van bewegen, een nieuwe manier van ZIJN.

Waarom deze cursus volgen?

Het leven is constant aan verandering onderhevig. Je ziet dit in de natuur, maar ook ons lichaam, ons gedrag, de wereld om ons heen is geen enkele dag hetzelfde. Met elkaar zijn we voortdurend in beweging. Maar zijn we ons wel voldoende bewust van al die veranderingen en hoe reageren we als veranderingen zich aandienen en spanning veroorzaken of stijfheid en bewegingsbeperking?

Wil je meer inzicht krijgen in hoe jouw lichaam om gaat met veranderingen, welke aanpassingen, correcties of juist compensatie mechanismes leiden tot ongewenste spanning ? Dan is dit een moment in je leven om eens wat dieper te duiken in deze materie.

Wat gaan we doen?

Een belangrijk aspect van CAY is het passief ontspannen met behulp van de yoga tools.

In deze cursus maak je kennis met alle yoga tools die in Critical Alignment Yoga gebruikt worden.  De yoga tools van CAY zijn ontworpen om de overtollige spanning uit o.a. de dieper gelegen spieren die langs de wervelkolom liggen, weg te nemen.  Aansluitend als het lichaam meer in de juiste ontspanning is gekomen worden de asana’s uitgevoerd met de nadruk op coördinatie. Dan start het proces van afleren en openstaan voor nieuwe ervaringen, nieuwe kennis. De zintuigen horen, zien en voelen spelen hierbij een belangrijke rol. Met geduld en kompassie kom je uiteindelijk in een meditatieve staat van bewegen. 

Tijdens de cursus gaan we de verschillende bewegingsketens zoals beschreven in de CAY koppelen aan de 7 chakra’s. Elke chakra beïnvloedt een bepaald gebied in ons lichaam. Deze effecten worden verdiept door gebruik te maken van de juiste alignment.

Critical Aligment Yoga

De kern van Critical Alignment Yoga is gebaseerd op het onderscheid tussen bewegingsspieren (bijvoorbeeld aan de armen en benen) meer gelegen aan de oppervlakte en de houdingsspieren, gelegen rond de wervelkolom en gewrichten.

De bewegingsspieren hebben de neiging om spanning vast te houden, daarentegen  hebben de houdingsspieren de neiging te verslappen en door onvoldoende gebruik (bijvoorbeeld veel zitten in verkeerde houding) te verstijven. Door de disbalans ontstaan allerlei klachten, blessures en beperkingen.

Het doel van de Critical Alignment Yoga is om de balans tussen de twee spiergroepen te herstellen, waardoor het lichaam zonder spanning vrij kan bewegen.

De hulpmiddelen worden gebruikt om enerzijds ondersteuning te geven aan het lichaam en anderzijds dieper in een houding te komen. Hierdoor ontwikkel je vertrouwen in je lichaam waarop je altijd, juist in moeilijke situaties kunt terugvallen, immers de puzzelstukjes sluiten aan, je bent weer compleet.

RUMI (Soefi dichter 1217-1273) zegt het heel eenvoudig :

‘Your deepest presence is in every small contracting and expanding the two as beautifully balanced and coordinated- RUMI’

AANMELDEN? Stuur een email naar info@integraleyogaschiedam.nl

DATA:       Deel 1 voor de zomer: 30/1, 13/3, 17/4, 22/5 en 26/6

Deel 2 na de zomer: 11/9 en 6/11

TIJD:         10.00-12.00 uur

LOKATIE:   Alle lessen fysiek in de studio in Schiedam

DOCENT:    Cecilia Huisman

PRIJS:          180 euro voor het volledige programma van 7 dagen

PRIJS:          Per losse dag 32,50

Maximaal aantal deelnemers: 8