Critical alignment

Critical Alignment Yoga

Navigeer naar:

Integraleyogaschiedam-critical_alignment

Wat is critical alignment yoga?

Critical alignment yoga is een vorm van yoga waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de bewegingsspieren (bijvoorbeeld aan de armen en benen) en de houdingsspieren.

De grondlegger van Critical Alignment Yoga (CAY) is Gert van Leeuwen. Hij ontwikkelde deze vorm vanuit de Lyengar yoga traditie waar het gebruik van hulpmiddelen om verdieping te bereiken in een houding al werd toegepast. De basisprincipes van CAY wordt helder uitgelegd in een blog op het platform ‘de wereld van yoga’  (link).

Heb je rugklachten, een stijf gevoel of bewegingsbeperking in de rug dan is CAY bij uitstek een vorm van yoga die bij jou zal passen. Door het gebruik van de strip en de opgerolde viltenmat zal je al vrij snel opmerken dat de rug soepeler wordt en (pijn) klachten verdwijnen. Mede door de bewegingen en houdingen die aansluitend worden uitgevoerd ontstaat niet alleen souplesse maar ook ontwikkel je meer kracht en coördinatie. Vervolgens kun je meer in de verstilling van de Yoga komen en daadwerkelijk ervaren war yoga in de basis voor bedoeld is. Critical alignment yoga leert je rechtop te zitten, te lopen, op een juiste manier te bukken en de ademhaling vrij te laten stromen van buik naar borst.

Oefeningen Critical Alignment Yoga

Wil je oefenen met het stripje? Bekijk hier 3 oefeningen die helpen de boven rugspieren te ontspannen en de schouders te stabiliseren:

Of kijk hier de video:

“Kracht bestaat niet uit spieren,
maar uit een ontembare wil”

Lesinformatie – hoe wordt de les gegeven?

De critical alignment yogalessen hebben een specifieke opbouw en duren 90 minuten. De les start met een moment van stilte of meditatie ondersteund met ademoefeningen. Hierdoor komt het lichaam en de mind in een staat van kalmte en wordt je meer bewust waar mogelijk een teveel aan spanning aanwezig is.

Op basis van een aantal yogahoudingen (of soms zelfs maar 1 houding) wordt de les opgebouwd en een keuze gemaakt voor een van de CAY tools; het stripje veelal voor de bovenrug, de viltenmat voor de onder- en bovenrug of de houten boog voor boven- of onderrug. Zo zal in een les met veel achteroverbuigen (bijvoorbeeld de kameel, boog of cobra) eerst gewerkt worden met de strip of de houten boog voor de bovenrug. Op deze manier wordt het lichaam, de wervelkolom maar ook ons zenuw- en spierstelsel voorbereidt om de yogahoudingen bijna moeiteloos en met veel plezier uit te voeren. De les eindigt in een diepe ontspanning of meditatie.

Andere yoga stijlen: