Yin & Yang Yoga

Yin & Yang yoga

Navigeer naar:

Wat is Yin yoga?

Yin Yoga is een rustige en op het eerste gezicht eenvoudige yogastijl en werkt diep door fysiek, emotioneel en mentaal. De verstilling die ontstaat in de houding heeft tevens een meditatieve kwaliteit. Tijdens een Yin Yoga les word je uitgenodigd om naar binnen te keren en te observeren wat er aanwezig is op dat moment bij jou. Zo kun je bijvoorbeeld naar dieperliggende sensaties en gevoelens kijken die wellicht lang verborgen waren.

Deze vorm van yoga richt zich op de diepste weefsels van het lichaam, het bindweefsel, ligamenten, en de diepe fascia. Fascia is bindweefsel dat rond spieren, botten en gewrichten ligt. Het geeft ondersteuning en structuur aan je lichaam.

Door het beoefenen van Yin Yoga verbetert de energie stroom (Prana of Chi) ook in de organen. Dit heeft direct een invloed op onze gezondheid. De organen zijn verbonden met energiekanalen, de zogenaamde meridianen. Yin Yoga houdingen worden lang aangehouden (soms wel 5 minuten). Doordat de houding langer wordt aangehouden stimuleren we de meridianen. De focus tijdens een Yin Yoga houding is meditatief en naar binnen gericht.

Lesinformatie

Yin Yoga houdingen stammen af van de traditionele Hatha Yoga houdingen. Veel van de YIN Yoga Houdingen zijn vooroverbuigingen die afgewisseld worden met lichte achteroverbuigingen of torsies. Na een YIN Yoga houding is het aan te bevelen om een counterpose (tegengestelde houding/beweging) of rebounch pose (herstellende positie) aan te nemen zodat het effect van de diepe strekking of compressie de ruimte krijgt om verwerkt te worden. In de YIN Yoga houdingen span je zo min mogelijk je spieren aan.

Wat is Yang yoga?

Yang Yoga is het tegenovergestelde van Yin Yoga en niet zozeer 1 specifieke yogasoort maar een overkoepelend begrip voor de actievere, meer dynamische yogavormen zoals Hatha of Critical alignment Yoga. Aanspannen van spieren en ontwikkelen van kracht en coördinatie zijn de belangrijkste uitgangspunten van deze vorm van yoga. De combinatie van Yin & Yang in een yogales is dan ook het beste van alles. Opbouwen van flexibiliteit, kracht en coördinatie en leren ontspannen. Zoals in elke yogales speelt de adem hierin een belangrijke rol.

Lesinformatie

Veelal start een Yin & Yang Yoga les met Yin Yoga houdingen waarin de grens van de Yoga houding met aandacht wordt opgezocht. Vloeiend ontstaat een overgang naar meer dynamische Yang Yoga houdingen of bewegingsseries, om uiteindelijke weer te eindigen in een mediatieve stilte of diepe ontspanning.

Wil je ook een keer ervaren wat een Yin & Yang yogales voor jou betekent? Meld je aan voor een gratis proefles:

Andere yoga stijlen en oefeningen