Hatha Yoga

Hatha yoga

Navigeer naar:

Integraleyogaschiedam-hatha2

Wat is Hatha yoga?

Hatha yoga is een van de meest traditionele vorm van yoga. Het woord Hatha is samengesteld uit ‘ha’ en ‘tha’ , ‘zon’ en ‘maan’ in het Sanskriet. Het verwijst naar het evenwicht tussen dag en nacht, mannelijk en vrouwelijk, positief en negatief, yin en yang, koud en warm en alle andere tegengestelde begrippen die paren vormen. Hatha yoga is gebaseerd op een samenhang van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken. Het kan gezien worden als een streven naar een evenwicht tussen de beide lichaam- en hersenhelften. De houdingen zijn niet alleen fysiek maar hebben ook een effect op de geest en het bewustzijn. In alle oefeningen van Hatha Yoga speelt de adembeweging een belangrijke rol.

Lesinformatie: hoe wordt de Hatha yoga les gegeven?

Een Hatha yogales duurt 75 minuten en start in rust, zittend liggend of staand. Vervolgens worden een serie yogahoudingen uitgevoerd waarbij een houding minimaal 5 ademreeksen wordt aangehouden. De uitvoering van de asana’s verloopt in vier fases:

  1. Voorbereiding: je start altijd vanuit een ontspannen uitgangspositie. Dit kan zittend, liggend of staand zijn. De aandacht brengen we naar binnen en naar dat deel van ons lichaam wat betrokken zal zijn bij de aan te nemen asana en de ademhaling. Soms kun je in gedachte de oefening/houding al aannemen en zo je volledig instellen op de houding.
  2. Aannemen van de houding: de volgende fase is het aannemen van de asana. Dit gebeurt (veelal) langzaam en aandachtig. Soms wordt een reeks van asana’s achter elkaar uit gevoerd, zoals de zonnegroet. Deze serie van asana’s wordt gezien de intensiteit sneller uitgevoerd en heeft meer een Yang dynamiek.
  3. Aanhouden van de houding: tijdens het aannemen van de asana probeer je zoveel mogelijk te ontspannen, zo min mogelijk spierkracht in te zetten en rustig adem te halen. De ademhaling ondersteunt de houding, maakt ze vloeiend en krachtig tegelijk. Hoe intenser de concentratie hoe heilzamer de werking. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de houding en het niveau van de leerling kan een asana van enkele tellen tot enkele minuten worden aangehouden.
  4. Rusthouding: de asana eindigt weer in een ontspannen uitgangspositie. In deze houding observeren we het lichaam en de werking van de houding op lichaam en geest, en het verschil tussen spanning en ontspanning. De rusthouding is net zo belangrijk als het uitvoeren van de houding. Afvalstoffen krijgen de tijd om te worden afgevoerd en zuurstof en energie (prana) worden toegevoerd. Daarnaast raak je steeds meer vertrouwd met je lichaam en ontstaat een verdieping van het bewustzijn.

Ook de Hatha yogales wordt afgesloten met een diepe ontspanning in savasana of een meditatie.

Ervaar een Hatha yoga les op woensdag- of donderdagavond (gentle vorm). Meld je aan voor een gratis proefles:

Andere yoga stijlen en oefeningen