Yoga bij kanker

Yoga bij kanker

Navigeer naar:

integraleyogaschiedam-h-yoga

Wat is yoga bij kanker?

Yoga bij kanker is een speciaal voor (ex-)kankerpatiënten ontwikkeld programma en kan ondersteuning bieden zowel voor, tijdens als na de medische behandeling.

Door een aangepast programma van yoga, ademhaling – en ontspanningsoefeningen en meditatie/visualisatie wordt het zelfhelende vermogen van de cliënt aangesproken. Kankerpatiënten ervaren dat zij door het volgen van deze yogalessen zelf een actieve bijdrage leveren aan de genezing of het herstel van hun lichaam.

Op het Yoga Platform ‘de Wereld van Yoga wordt in detail uitgelegd wat deze vorm van yoga kan betekenen voor jou en jouw omgeving. Cecilia vertelt over hoe yoga (ex)kankerpatiënten ondersteuning kan bieden voor, tijdens en na de medische behandelingen.

Let op: Yoga bij kanker is uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op de reguliere (na)zorg en is afgestemd op bestaande (lichamelijke) beperkingen.

Yoga bij kanker voorbeelden

Yoga bij kanker is opgebouwd vanuit ons chakrasysteem. In de yoga filosofie leren we dat er 7 zenuwchakra of chakra’s in ons lichaam aanwezig zijn. Ieder chakra heeft een bepaalde mate van energie en brengt indien te weinig of teveel energie aanwezig is klachten en ziekte. Veel yogahoudingen hebben een relatie of hun uitwerking op een van de chakra’s (of meerdere tegelijk).

Een van de belangrijkste is ons basis of wortel chakra. Veel personen ervaren direct na de diagnose kanker dat ze het contact kwijtraken met het wortelchakra waardoor de aarde soms letterlijk onder de voeten wegglijdt in een eindeloze val van ellende en verdriet. Terwijl juist in de periode van de ziekte en de behandeling het zo belangrijk is om stevig op je benen te staan om onder andere de ongemakken van de behandeling te weerstaan. Dat is precies waar deze vorm van yoga op in zoomt. Deelnemers ervaren een nieuwe kracht die ondersteunend is aan het zelfhelende vermogen van de mens.

Lesinformatie: hoe wordt de les yoga bij kanker gegeven?

De yogalessen bij kanker zijn in de basis Hatha yogalessen, maar met een aantal aanpassingen. De lessen worden meestal opgebouwd rondom een thema. Bijvoorbeeld ‘het zelfvertrouwen versterken’. Bij dit thema wordt de nadruk gelegd op contact maken met het lichaam en met het element aarde. Hierdoor ontwikkelt het vertrouwen en sta je letterlijk steviger in je schoenen. De les start met een ontspanning waarin alle opgebouwde spanning de ruimte krijgt om af te vloeien. Eenvoudige oefeningen met het lichaam zorgen ervoor dat het bloed weer gaat stromen, ook op plekjes waar het niet meer mogelijk was. 

Nog meer dan in andere lessen is van belang de eigen grenzen te bewaken en rust te nemen indien nodig. Naast lichamelijke activiteit is er ruimte voor meditatie, affirmaties (positieve gedachten) en mantra’s zingen. Het samen zingen van mantra’s is helend en ondersteunt het herstelproces.

Wat zijn Affirmaties?

Affirmaties zijn positieve gedachten. Door je hoofd te vullen met positieve gedachten kun je daadwerkelijk veranderingen in je leven aanbrengen. Als je vaak genoeg iets herhaalt, ga je er in geloven. Bijvoorbeeld: “Ik geniet iedere dag van alles om mij heen”  of  “Ik genees mezelf en ik ben helemaal ontspannen”.

Wil je meer informatie of een kennismakingsgesprek: neem contact op met Cecilia Huisman, yogadocent en jarenlang ervaring met yoga bij kanker.

Telefoon: 06 – 28 91 84 78
Email: info@integraleyogaschiedam.nl

Andere yoga stijlen en oefeningen