Docent Hooman

Even voorstellen
Ik ben ongeveer 9 jaar geleden begonnen met yoga. Simpelweg omdat ik door werk & lifestyle in gewicht toenam en een oplossing zocht. Ik was toen niet specifiek op zoek naar een yogastudio, alleen een manier om mijn gewicht onder bedwang te houden.

Toevallig was er een yogastudio in de straat waar ik werkte, en puur vanwege het gemak van de locatie zo dichtbij ben ik daar begonnen met het volgen van yogalessen.

De meest belangrijke verandering is hoe ik denk, handel en het leven en de wereld om me heen observeer. Ik ervaar innerlijke vrede, tevredenheid en ongebondenheid, ook als het anders gaat dan ik graag had gewild.
Stel je voor, een wereld waarin iedereen zo’n houding heeft. Een houding van acceptatie en vrede, met zichzelf, de wereld, het leven, elkaar. Een houding van acceptatie en vrede tegenover alles wat leeft, over de hele wereld ongeacht afkomst en status, tegenover mensen, dieren, planten of zelfs een stukje steen.
Dan zou er vrede zijn, vrede in de wereld, en vrede van binnen. Dit is wat yoga mij gebracht heeft en de reden dat we steeds terugkomen op de mat.

Mijn lessen
Ik geniet van lesgeven en ben er dankbaar voor. Mijn lessen zijn gebaseerd op de Sivananda traditie. Deze yoga traditie is ontwikkeld door Swami Sivananda en is gebaseerd op Hatha yoga. Uitgangsprincipes zijn het vergroten van de vitaliteit van het lichaam en het vertragen van de achteruitgang. Na elke houding is er een korte ontspanning, dit geeft het lichaam de kans om te verwerken en te absorberen.

We beoefenen alleen houdingen die ik zelf kan uitvoeren, dit maakt het mogelijk om vanuit een directe ervaring les te geven. In de lessen leg ik de nadruk om het bewust worden van het lichaam, de adem en de bewegingen in de ‘mind’. Ik pas de houdingen aan wanneer nodig. Er zullen uiteraard dagen zijn waar het volgen van de les, het bewegen met je lichaam moeizaam gaat, net als in het dagelijks leven. Je lichaam en geest zijn immers nooit zoals de dag daarvoor en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doorzettingsvermogen, acceptatie, discipline en zelfzorg zijn de oplossing voor deze dagen.

Het is voor mij heel bevredigend om te zien hoe de deelnemers groeien in de bewustwording en de vitaliteit van het lichaam. De uitdrukking van vrede en vreugde op hun gezicht na de les maakt mij blij.

Ik hoop je te mogen begroeten op de mat.

Namasté, Hooman.