Wat is yoga?

Wat is yoga?

Het woord yoga is ontleend aan het sanskriet en betekent ‘verenigen’ , samenbrengen of eenwording. Het belangrijkste streven in de yogaleer is lichaam en geest in harmonie te brengen, en een verhoogd bewustzijn te bereiken. Yoga is niet competitief en geschikt voor iedereen.

Yoga is een manier om vertrouwd te raken met jouw lichaam en van daaruit in contact te komen met de innerlijke stilte. Dit gebeurt op 4 niveau’s.

4 niveaus van yoga

Fysiek, asana’s

Het aannemen van yogahoudingen door het lichaam kan effecten teweegbrengen; soepeler worden van de spieren, pezen en gewrichten, ervaren van stijve en gespannen plekken in je lichaam, ervaren van energiestromen door lichaamsdelen, algeheel welbevinden door verbeteren van lichaamshouding en het ontwikkelen van een gezond lichaam.

Emotioneel

Alle gevoelens die je gedurende een dag ervaart (boosheid, irritatie, liefde, angst, etc.) kunnen in het lichaam tot spanningen leiden. Je merkt bijvoorbeeld dat je minder gemakkelijk een balansoefening of  yoga houding kan uitvoeren. Door je bewust te worden van de spanningen en deze met hulp van de ademstroom probeert los te laten, begin je tegelijkertijd het proces van het loslaten van gedachten en gevoelens. Dit is een samenspel wat uiteindelijk leidt tot balans in lichaam en geest.

Mentaal

We denken en oordelen de hele dag door. Het brein beheerst ons leven en geen moment van de dag ervaren we de stilte in en om ons heen. Onze aandacht is altijd naar buiten gericht. In de yogaleer draaien we dit om; de aandacht wordt van buiten naar binnen gebracht en de concentratie gericht op onze innerlijke werkelijkheid. Patanjali, de schrijver die al 2500 jaar geleden de Sutra’s schreef definieert dit in zijn boek als chitta-vrtti-nirodha. Dit betekent: ‘het stilleggen van de wervelingen van de geest’.

Spiritueel

Wanneer spreek je van iemand dat hij/zij spiritueel is? In feite is dat voor een ieder persoonlijk. Het regelmatig beoefenen van yoga heeft na verloop van tijd een positieve uitwerking op zowel het fysieke, emotionele, mentale als spirituele vermogen van de mens. Yoga verbindt al deze elementen.

Yoga beoefen je niet een uurtje per dag of per week, maar is een levensstijl, een ontdekkingstocht naar en in jezelf om vandaar uit liefde te geven aan een ieder om je heen.

“Zonder beweging sta je stil”

Waarom yoga?

Het korte antwoord is dat yoga je een beter gevoel geeft. Het oefenen van de houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie maakt je gezonder in lichaam, geest en ziel. Maar het allerbelangrijkste is nog het ervaren van plezier om jouw lichaam te bewegen op een manier die past binnen de mogelijkheden die er zijn op dat moment. 

Welke yoga past bij mij?

Voor iedereen is er een passende yogastijl. Heb je voorkeur voor een ontspannen yoga vorm? Dan is restorative yoga iets voor jou. Of verwacht je een kind? Zwangerschapsyoga is een manier om je voor te bereiden op de lichamelijke en geestelijke veranderingen. Bij Integrale Yoga Schiedam vind je de volgende yoga stijlen:

Wat doet yoga met je?

Het beoefenen van yoga helpt onder andere tegen stress. Yoga gaat de aanmaak van het stresshormoon cortisol tegen, verlaagt de bloedsuiker spiegel en helpt om depressie en angststoornissen tegen te gaan. Verder helpt yoga om angst, depressie, vermoeidheid en slapeloosheid tegen te gaan. Tevens maakt het je lichaam sterker, leniger en kan yoga zorgen voor innerlijke rust.