Yoga Nidra – Wat stress je vertelt…

11Yoga Nidra Integrale Yoga Schiedam

Speciale Yoga Nidra, gratis te beluisteren…

 

Bij Integrale Yoga Schiedam kun je regelmatig een speciale, door Cecilia Huisman voor die dag gemaakte, Yoga Nidra Sessie volgen. Zelf zegt ze daarover:

“Vooraf besteed ik veel aandacht aan het uitwerken van de Yoga Nidra; o.a. door het kiezen van een thema en het helemaal uitschrijven van alle (vaste) onderdelen zoals de bodyscan en de visualisaties. Ik stem me af op de groep, de dag en ‘wat er in de lucht hangt’…

Op wonderbaarlijke wijze blijkt dit altijd perfect aan te sluiten bij wat degenen die meedoen nodig hebben die dag.”

Wat stress je vertelt…

In dit boek van Hans Selye, pionier op het gebied van onderzoek naar stress wordt een definitie beschreven: ‘stress is a non-specific response of the body to a demand’.

Stress blijkt volgens de auteur uitermate belangrijk voor de overleving van de mens en ons lichaam is meestal ook goed in staat om met stress om te gaan. Echter de wereld de/ maatschappij is niet meer hetzelfde als in 1946. Het leven is complexer geworden en er worden hoge eisen gesteld aan ons en aan onze kinderen. Wij leven inmiddels constant met overmatig veel stress die vaak geen enkel doel dient. We krijgen stress omdat onze gedachten ons sturen, niet ons gevoel.  Zo ontstaan er denkpatronen waardoor we ons veel sneller zorgen maken of angsten ontwikkelen. Bijvoorbeeld angst om niet te voldoen aan een bepaald beeld…

Uiteindelijk zal een overmaat aan stress ons uit balans brengen en zowel lichamelijke als geestelijke klachten geven. We zijn dan niet meer in staat om onderscheid te maken tussen stress die bij het leven hoort en ons positieve gebeurtenissen oplevert (geboorte, trouwen, nieuwe baan) en stress die negatieve effecten heeft zoals gebrek aan zelfvertrouwen, ziekte en ongemakken.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer tijd nemen voor ontspanning, rustig praten, rustig eten en 1 activiteit of taak per keer uitvoeren, tevredener zijn met het leven en zichzelf. Ze kunnen veel beter in balans blijven en dus blijkbaar beter met stress omgaan.

‘Stress is the Spice of Life;
the absence of stress is Death’

Hans Selye, MD, auteur van het boek ‘The Stress of Life' (1946)

Hoe ga jijzelf om met stress?

Hoeveel stress ervaar jij in je leven? Heb je manieren om met die stress om te gaan? Hoe ontspan jij het beste?

Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat door bijvoorbeeld regelmatig een Yoga Nidra sessie te volgen het lichaam en het brein als het ware ‘gereboot’ worden en daardoor onnodige spanning, vaak ontstaan door stress, volledig oplost. Dit kun je oefenen en later ook thuis gebruiken in- of na stressvolle situaties.

Yoga Nidra is een vorm van diepe, geleide ontspanning. Tijdens een Yoga Nidra wordt een beroep gedaan op ons voorstellingsvermogen (d.m.v. visualisaties). Maar ook leren we ons bewustzijn en aandacht te sturen en met behulp van de adem in een diepe staat van ontspanning te komen.
Iedereen kan dit leren, mits goed begeleid!

Yoga Nidra door Cecilia Huisman

Een Nidra sessie bij Integrale Yoga Schiedam duurt meestal 1-1,5 uur. We starten met een korte bewegingssessie om in het lichaam te komen en contact te maken met de adem. Aansluitend mag iedereen gaan liggen en gebruik maken van kussens, bolsters en een deken. Het doel is zo comfortabel mogelijk te liggen en je lichaam te ondersteunen waar nodig zodat je volkomen stil kan liggen gedurende de gehele sessie.

De diepe ontspanning brengt je in contact met het onderbewustzijn waar emoties, gedachten en denkpatronen zijn opgeslagen. Iemand vertelde mij eens dat hij dit ervaarde als de littekens van het leven. Die littekens doen soms pijn en in de Yoga Nidra kun je met de aandacht en je adem die littekens aanraken en verzachten. Je brengt je lichaam in contact met het zelfhelende vermogen, je ontspant en wordt stil.

Na de Yoga Nidra drinken we gezamenlijk een kop thee en blijven we nog even in de stilte van dat moment.

Ik ontmoet je graag in een van de volgende sessies. De eerstvolgende staat gepland op:
vrijdagavond 4 november 2022, van 19.00 uur – 20.15 uur

Meld je aan via info@integraleyogaschiedam.nl of via het reguliere lesrooster.

Namasté, Cecilia

Vergelijkbare posts